Thursday, August 31, 2017

Legătura dintre hemoroizi şi constipaţie

Hemoroizii nu ţin cont de vârstă, nici de sex, dar ce părere aveţi despre afirmaţia „Toţi oamenii au hemoroizi”? Ei bine, aceasta aparţine unui renumit chirurg specializat în afecţiunile colonului, dr. Alexis Grucela, de la Centrul Medical Langone din New York. Ea spune că îi face plăcere să „îi şocheze” pe oameni cu această afirmaţie, dar detaliază ulterior ce a vrut să spună de fapt. 
„Homoroizii sunt perfect normali”, susţine medicul, adăugând că aceştia sunt, de fapt, ţesuturi care căptuşesc anusul şi oferă protecţie.

„Aşa cum musculatura planşeului pelvian împiedică eliminarea urinei când tuşim sau strănutăm, tot aşa şi hemoroizii constituie o piedică pentru eliminarea gazelor intestinale şi a materiilor fecale. Doar atunci când dau simptome suntem conştienţi că avem hemoroizi”, spune ea.
Iată câteva lucruri interesante despre hemoroizi, pe care probabil nu le ştiai!

De ce sunt hemoroizii dureroşi?

Principala cauză a inflamării hemoroizilor o reprezintă presiunea abdominală, cauzată, la rândul ei, de constipaţia cronică, grăsimea viscerală în exces, sarcină sau chiar de alergarea pe distanţe lungi.
„Această presiune determină întinderea ţesuturilor din canalul anal, care duc la dilatarea hemoroizilor şi la stagnarea sângelui în aceştia. Astfel, hemoroizii se inflamează şi pot cauza sângerare anală”, spune dr. Grucela.
Scăderea în greutate, reducerea colesterolului şi mişcarea moderată, fără excese, sunt metode prin care putem preveni acest proces.
Una din 20 de persoane suferă de hemoroizi - în America, pentru că la noi în ţară nu se fac astfel de statistici, poate şi pentru că românii sunt destul de reticenţi să meargă la medic dacă sesizează simptome supărătoare. Potrivit Institutului Naţional pentru Diabet, Boli Digestive şi Afecţiuni Renale din America, peste jumătate din populaţia cu vârste peste 50 de ani se confruntă cu hemoroizii dureroşi, iar riscul creşte odată cu îmbătrânirea.

Hemoroizi interni versus hemoroizi externi

Există două tipuri de hemoroizi: interni şi externi. Cei mai dureroşi sunt cei externi, susţine medicul, deoarece sunt acoperiţi cu piele, deci au şi terminaţii nervoase, care pot duce la senzaţie de arsură sau mâncărime.
Pe de altă parte, hemoroizii interni nu dau de obicei astfel de simptome, dar se deosebesc prin faptul că sângerează şi se produce prolapsul, adică ieşirea acestora din canalul anal, ca urmare a creşterii în dimensiuni a acestora, cauzată de forţarea în procesul de defecaţie.
Hemoroizii nu sunt o afecţiune gravă, care să pună în pericol viaţa bolnavului, dar asta nu înseamnă că nu sunt deranjanţi şi că nu trebuie luate măsuri.
„Categoric, hemoroizii nu duc la apariţia cancerului”, asigură medicul, „dar pot cauza sângerări anale şi, prin urmare, anemie, dar asta în cazuri destul de rare.”
Trebuie să acordăm atenţie în special hemoroizilor interni care cauzează sângerare, deoarece nu putem şti cu certitudine de unde provine acel sânge. De asemenea, prezenţa sângelui în materiile fecale este un semnal de alarmă pe care nu ar trebui să îl ignorăm, pentru că poate fi un simptom al cancerului colorectal, dar şi al fisurilor şi fistulelor anale. Descoperă aici 6 simptome specifice ale cancerului de colon!

Cea mai simplă cale de a evita inflamarea hemorozilor

Nu vă oferim o pilulă-minune, ci o recomandare pe cât de banală, pe atât de eficientă: staţi cât mai puţin pe WC! Trăim în secolul vitezei şi, orice facem, facem pe fugă, dar la toaletă avem tendinţa să stăm minute în şir, să citim ori să butonăm telefonul. E reţeta sigură pentru inflamarea hemoroizilor.
„Cu cât stăm mai mult pe WC, cu atât presiunea pe ţesuturile canalului anal este mai crescută, contribuind la alimentarea cu sânge a hemoroizilor, care se vor inflama”, susţine dr. Grucela.

Cum influenţează constipaţia inflamarea hemoroizilor şi cum poate fi evitată

Constipaţia este principala cauză a inflamării hemoroizilor, ca urmare a întinderii ţesuturilor şi a presiunii abdominale. Din acest motiv, după tratamentul hemoroizilor, este indicat să evităm constipaţia, pentru a preveni apariţia altora.
„Putem face asta consumând multă apă şi alimente bogate în fibre, care înmoaie materiile fecale şi determină eliminarea cu uşurinţă a acestora”, spune medicul.
Iar alimentele condimentate, contrar opiniei generale, nu ar fi de vină pentru inflamarea hemoroizilor, susţine medicul. Deci le putem consuma fără probleme, dar ţinând cont de sensibilitatea digestivă a fiecăruia.
În cazul constipaţiei cronice, care nu poate fi ameliorată prin alimentaţie, sunt indicate laxativele, dar numai la recomandarea medicului.

Cremele împotriva hemoroizilor, inutile

Deşi vedem rulând pe TV reclame care mai de care mai îmbietoare, care susţin că anumite creme ne scapă uşor de hemoroizi, adevărul este că acestea nu au niciun efect.
„Majoritatea pacienţilor mei nu au observat nicio îmbunătăţire folosindu-le. Dacă vreţi să amelioraţi durerea sau senzaţia de usturime ori mâncărime, faceţi o baie de şezut caldă. Ar putea ajuta la reducerea inflamaţiei şi compresele cu ceai de hammamelis”, spune dr. Grucela.
În cazurile severe însă, este nevoie de intervenţia medicului. Ligatura cu benzi elastice, care „strangulează” hemoroizii, deci îi privează de sângele cu care sunt alimentaţi, coagularea în infraroşu a hemoroizilor şi, ca ultimă soluţie, intervenţia chirugicală (simplă, dar care necesită o recuperare dificilă) sunt principalele arme ale medicului proctolog în lupta cu hemoroizii.

No comments:

Post a Comment